ADDICTA: The Turkish Journal on Addictions
Research Article

Turkish Validity and Reliability of the Alcohol, Smoking and Substance Involvement Screening Test

1.

Yalova Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Yalova, Turkey

2.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

Addicta 2019; 6: Supplement 67-86
DOI: 10.5152/addicta.2020.19067
Read: 1690 Downloads: 1159 Published: 14 April 2020

The Alcohol, Smoking and Substance Involvement Screening Test (ASSIST), developed by the World Health Organization (WHO) of which validity and reliability is shown in several populations and in many languages. The objective of this study was to determine the psychometric properties of the ASSIST. In the study, which is performed with 200 participants, following the signing of the contract with WHO for translation of ASSIST and related manual, Fagerström Nicotine Dependence Test, Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT), Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT) and ASSIST Turkish Form are applied. Cronbach’s Alpha coefficients are calculated to determine the reliability of the scale. For construct validity explanatory and confirmatory factor analyses are performed. To determine concurrent validity, Pearson product moment correlation coefficients are calculated between related ASSIST subscales and AUDIT, DUDIT and Fagerström Nicotine Dependence Test. ROC analysis has been performed to define specificity and sensitivity values. Adequate reliability coefficients were obtained for ASSIST subscales for alcohol (alpha=0.71), cannabis (alpha=0.79), cocaine (alpha=0.81), amphetamine type stimulants (alpha=0.93), opioids (alpha=0.91), other (alpha=0.93). Significant correlations were found with the AUDIT (r=0.795) and alcohol subscale as well as ASSIST total points (except tobacco and alcohol-Q2-Q7) and DUDIT (r=0.719).The best balance of specificity and sensitivity of alcohol subscale (80% and 83%, respectively) was found with a cutoff score of 9.5. The specificity and sensitivity values for 11, which is the original cutoff score, are 72.3% and 74.5% respectively.

ASSIST is a valid screening instrument to identify at-risk cases due to substance use in this population.

 


 

Sigara, Alkol ve Madde Kullanımı Tarama Testinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenilirliği

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından geliştirilen Sigara, Alkol ve Madde Kullanımı Tarama Testi (ASSİST)’nin birçok dilde ve farklı popülasyonlarda geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları mevcuttur. Çalışmanın amacı ASSİST’in psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesidir. 200 olguyla gerçekleştirilen araştırmada, DSÖ ile ASSİST kılavuzu ve ölçeğinin çevirisi için sözleşme imzalanmış, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Alkol Kullanım Bozuklukları Tanıma Testi (AUDİT), Madde Kullanım Bozuklukları Tanıma Testi (DUDİT) ve ASSİST uygulanmıştır. Güvenilirliğin değerlendirilmesi için Cronbach’s Alfa katsayısı hesaplanmıştır. Yapı geçerliliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Yakınsak geçerliliğin belirlenmesi için ASSİST ilgili puanlarıyla AUDİT, DUDİT ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi arasında Pearson Çarpım-Moment Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Özgüllük ve duyarlılık değerlerinin belirlenmesi ROC analiziyle yapılmıştır. ASSİST alt ölçekleri olan alkol (alfa=0.71), hint keneviri (alfa=0.79), kokain (alfa=0.81), amfetamin türevi uyarıcılar (alfa=0.93), opiyat (alfa=0.91), diğer (alfa=0.93) için uygun güvenilirlik katsayıları elde edilmiştir. AUDİT ile ASSİST alkol alt ölçeği arasında (r=0.795), ASSİST’ten alkol ve tütün ürünleri hariç puanlamaya dahil olan tüm sorulardan (S2-S7) alınan toplam puanla DUDİT puanları arasında (r=0.719) anlamlı korelasyonlar bulundu. Özgüllük ve duyarlılık dengesinde en iyi sonuç (sırasıyla %80 ve %83) alkol alt ölçeği için kesi değeri 9.5 ile bulunmuştur. Orijinal kesi değeri 11 için özgüllük ve duyarlılık değerleri sırasıyla %72.3 ve %74.5 bulundu.

ASSİST, bu popülasyonda madde kullanımına bağlı riskli olguları belirlemek için geçerli bir tarama aracıdır. 

 

To cite this article: Altın, D, & Coşkunol, H. (2020). Sigara, alkol ve madde kullanımı tarama testinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 6(4), 67-86.

Files
ISSN 2148-7286 EISSN 2149-1305