ADDICTA: The Turkish Journal on Addictions
Research Article

The First of Three Sins of Anton Chekhov (Tobacco Products in Writer-Physician’s Letters)

1.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Antalya, Türkiye

2.

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü, Antalya, Türkiye

Addicta 2019; 6: Supplement 404-425
DOI: 10.5152/addicta.2020.19138
Read: 1087 Downloads: 1060 Published: 14 April 2020

The Russian writer Anton Chekhov was a heavy smoker. Although there have been many studies made of Chekhov and his works, to date no detailed studies have been conducted concerning the place of tobacco products in the life of this famous author and physician. This study addresses the place of tobacco products, which were regarded as a prestige element among members of the upper class of that period, in the life of Chekhov who had caught tuberculosis at a young age. How and when he begun to use these products, his dependence on them, efforts to rid himself of these products which caused a further deterioration in his health and as a doctor, his encouraging others to quit smoking. Approximately 4500 letters written by Chekhov between 1875 and 1904 were analyzed by discursive analysis. Tobacco, cigarettes, cigars and snuff were examined while reading these letters, contained in 12 volumes.

 


 

Anton Çehov’un Üç Günahından İlki (Yazar-Hekimin Mektuplarında Tütün Mamulleri) 

 

Rus yazar Anton Çehov, bir sigara tiryakisiydi. Fakat Çehov’un kendisi ve eserleri üzerine sayısız çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu ünlü yazar ve hekimin hayatında tütün mamullerinin yeri konusunda detaylı hiçbir çalışma yapılmamıştır. Dolayısıyla bu makalede dönemin üst tabaka mensupları arasında bir prestij unsuru olarak görülen tütün mamullerinin genç yaşta tüberküloza yakalanan Çehov’un hayatında nasıl bir yer tuttuğu ele alınmıştır. Bu bağlamda onun bu ürünlerle tanışması, bunlara olan bağımlılığı, sağlığının daha da bozulmasına neden olan bu ürünlerden kurtulma çabası ve bir hekim olarak başkalarını bunları bırakmaya teşvik etmesi gibi konular ele alınmıştır. Çalışma kapsamında 1875-1904 yılları arasında Çehov tarafından yazılmış yaklaşık 4500 mektup söylemsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Toplam 12 ciltten oluşan bu mektuplar okunurken tütün, sigara, puro ve enfiye çekme olguları irdelenmiştir.

 

To cite this article: Oktan, T., & Çoban, M. (2020). Anton Çehov’un üç günahından ilki (yazar-hekimin mektuplarında tütün mamulleri). Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 6(4), 404-424.

Files
ISSN 2148-7286 EISSN 2149-1305